ARHIVA AKTUALNOSTI
   
 
 
 
           
 
 
 
 
 
     
 
 
NAGRAĐENA MARTINA
- Prigodnom proslavom u hotelu Panorama u Zagrebu, Hrvatski olimpijski odbor dodijelio je 22. rujna Nagradu Dražen Petrović najperspektivnijoj športašici, športašu te ženskoj i muškoj ekipi u mlađim kategorijama u 2008. godini. Nagradu za najperspektivnu športašicu Hrvatske u 2008. godini dobila je taekwondašica Martina Zubčić koja je na Olimpijskim igrama u Pekingu osvojila brončanu medalju u kategoriji do 57 kg. Na poklon je dobila plaketu, Laptop, te mobitel. Nagrađena je i njezina klupska trenerica Lidija Katalinić Špoljarić koja je dobila mobitel.
Marina
   
  25.09.2008.
 
3.KONDOR OPEN
- U organizaciji taekwondo kluba Kondor održao se 3.međunarodni Kondor Open. Na turniru nastupilo je 405 natjecatelja iz 65 klubova iz tri zemlje. Po prvi puta u Hrvatskoj predstavljeni su novi elektronski oklopi Korejske firme «La just» u kojima su se natjecali juniori i juniorke. Za sve pobjednike u juniorskim kategorijama kao i za trenere osigurane su novčane nagrade. U ekipnom poretku kod mlađih kadeta najbolji je bio Jastreb, zatim Orka As, a na trećem mejestu je bio Tempo. Kod mlađih kadetkinja je ukupni poredak: 1.Fox, 2. S.Sokol i 3. Knin, kod kadeta: Fox, Jastreb pa S.Sokol, a kod kadetkinja: 1.Rugvica, 2.Dragon-Orijent, 3.Zlatni Ljiljan. Kod juniora: 1. S.Sokol, 2.Osvit, 3.Karlovac, a kod juniorki: 1.Osvit, 2.Kondor, 3.Karlovac. Najboljom mlađom kadetkinjom je proglašena Gabrijela Salopek (S. SOKOL), a najboljim mlađim kadetom Viktor Oršulić (ORKA AS). Titulu najbolje kadetkinje odnjela je Brigita Mamić (Novi Zagreb), a kadet Divjan Martin Kelava (Sajnami). Najbolja natjecateljica turnira kod juniora je bila Marija Vičić (Banija), a natjecatelj Tin Lamač (S.Sokol). Od Banijanaca najuspješnija je bila juniorka Marija Vičić -55kg koja je osvojila prvo mjesto (5:1, 7:0, 8:3, 7:0), druga mjesta osvojili su : Ana Vranešić -51kg (7.0, 5:2,7:0,6:8), Ljiljana Brkić -36kg (8:2, 1:0, 0:4), Dominik Brkić –47kg (2.0, 6.2, 0:2), treća mjesta osvojile su Valentina Malović -55kg (8:2, 7:0, 3:4) i Iva Požega -39kg (12:10, 7:0, 0:7).
Marina
  24.09.2008.
 
 
DVIJE GODINE SUSPENZIJE
- Stegovna komisija Hrvatskog taekwondo saveza u sastavu Viktor Romančuk dr. – predsjednik komisije , Zlatko Aničić – član, Ivan Radoš – član, u stegovnoj stvari Hrvatskog taekwondo saveza protiv prijavljenoga Damira Radovića, dana 24. rujna 2008. nakon održane i zaključene rasprave donijela je odluku o zabrani nastupanja na natjecanjima organiziranim od strane Hrvatskog taekwondo saveza, odnosno članica Saveza u trajanju od 2 (dvije) godine.
Marina
 
  24.09.2008.
 
NAJBOLJI U POLOVICI SEZONE
- Nakon završetka prošle bogate natjecateljske sezone zbrojili smo bodove najuspješnijih natjecatelja i u ovoj godini te napravili rang listu najboljih. Iako su ostala samo dva bodovna turnira, u nekim dobnim selekcijama dosta je tijesno prije proglašenja najboljih u ovoj godini. U seniorskoj konkurenciji najbolji su Sandra Šarić (Metalac) i Mirko Mađar (Galeb), kod juniora su najbolji Mislav Erceg (Orion) i Stela Šimunić (Kondor). Više pod linkom rang lista.
Ivy
 
  15.09.2008.
 
ZUBKI NAGRADA DRAŽENA PETROVIĆA
- Članovi odbora za dodjelu HOO-ove nagrade Dražen Petrović koja se dodjeljuje darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj, izabrali su najperspektivnije sportašice i sportaše za 2008. godinu. Njihov predsjednik je Zvonimir Boban koji u našem intervjuu za Banija TV govori kako nema baš neke spoznaje o taekwondou, baš on je izabrao našu Martinu Zubčić kao najperspektivniju sportašicu u 2008. godini. Martina Zubčić ( jedina bez prave konkurencije), osvojit će nagradu uz Marina Premeru iz Atletike. To je i sama potvrda koliko nam je sport postao popularan kada ga izabiru oni koji ga nikada nisu niti gledali niti čuli o njemu. Prošle godine ovu nagradu primio je i naš svjetski prvak Filip Grgić.
Marina
 
  10.09.2008.
 
HONGU ISTJEČE UGOVOR
- Pošto je poznata uzrečica «neka se piše pa makar i loše» top nam ne mora ići u prilog. Naše brončane s Olimpijskih igara digle su toliku prašinu da se u 40 godina nije toliko pisalo o taekwondou koliko u 10 dana. Pošto smo popularni kao sport, sada neki novinari čupaju stvari kako bi i dalje ostali zanimljivi čitateljima kao u slučaju nekih ekstradnih zvijezdi. Ako postoje problemi, najbolje ih je riješiti u četri zida, to je bolji način nego ocrnjivati putem novina kao u slučaju Zaninović. Nova afera diže se oko trenera Hong Seung Kia koji je navodno dobio otkaz. Naime 31. listopada Hongu je istekao ugovor na mjestu izbornika, a na sjednici 01/2008 održanoj 14. lipnja donešena je odluka da se za novi olimpijski ciklus 2008. – 2012. raspiše natječaj za trenere svih selekcija. Imenovano je povjerenstvo koje će pripremiti kriterije natječaja. Tako da će svi treneri koji misle da će moći obavljati dužnost izbornika moći će kandidirati, a najboljeg čovjeka izabrati će 11 članova upravnog odbora. Sramota je i žalosno da nas se ocrnjuje putem novina kada smo ovim medaljama omogućili veći pristup medija i svih onih koji za taekwondo nisu znali.
Marina
 
  09.09.2008.
Hong Seung Ki
 
OLIMPIJKE U DOBA CHARLSTONA
- Naše brončane olimpijke, Sandra Šarić i Martina Zubčić pozirale su fotografu Puklavecu u charleston haljinama karakterističnim za razdoblje 20-ih godina 20. stoljeća. Za fotografiranje su ih pripremale frizerka Renee Inglese i vizažistica Petra Pazienti. Cure su bile oduševljene novim stilom, frizurom i šminkanjem, jer inače uglavnom nose traperice i obične majice. Iako su bile spremne za poziranje i posve opuštene pred objektivom, kažu da se nikada ne bi mogle baviti manekenstvom. Bez obzira na to ovo im je bilo jedno novo iskustvo, a nama je drago da možemo vidjeti cure u nekom novom i za njih nekarakterističnom izdanju.
Ivy
 
  08.09.2008.
Sandra Šarić i Martina Zubčić
 
RADOVIĆU STEGOVNI POSTUPAK
- Iako nismo pisali zbog godišnjeg odmora o rezultatima s održanog studenskog svjetskog prvenstva koje se održao u Beogradu. Naši borci osvojili su dvije brončane medalje: Petra Matijašević i Damir Radović. Naime, prašina se digla oko pokretanja stegovnog postupka HTS-a temeljem dostavljene dokumentacije FISU-a o održanoj doping kontroli nad našim predstavnikom Damirom Radovićem čiji je nalaz pozitivan te je s time dokazano da je imao nedozvoljene supstance u organizmu. Supstance koje su nađene nisu uzrok bolje natjecateljske forme već najveće pogreške ili gluposti koje je sam Damir počinio, a riječ je o pušenju marihuane. Ovakvo neodgovorno ponašanje šteti našem sportu, klubu a ponajviše reprezentaciji za koju je nastupao na prvenstvu. Nadamo se da se ovakva neodgovornost neće više nikada ponoviti i da će ovo biti dobra škola svima onima koji su bili u takvom iskušenju. Damir ne samo da će dobiti suspenziju već će mu se i oduzeti medalja koju je zaslužio kroz svoje dugotrajno zalaganje u taekwondo-u. Ovakva greška stajala ga je uspjeha, stipendije i možda još nekih drugih benificija. Pod opširnije pogledajte izjave trenera Dragana Pinjuha te člana kluba Damira Radovića.
Marina
 
  04.09.2008.
Damir Radović
U reprezentativnom dresu Damir Radović i njegov trener Dragan Pinjuh
 
SANDRA I MARTINA KOD PREMIJERA
- Naše brončane olimpijke su bile kod predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera u Banskim dvorima. S njima su bili i ostali osvajači olimpijskih medalja osim Blanke Vlašić. Premijer je čestitao svima, uručio cvijeće i rekao kako su navijali za njih bez obzira što su oni osvajači medalja u tzv. malim sportovima. Novčane nagrade su im već uručene na tekući račun. Svi su ponosni na naše olimpijce koji su našu zemlju svojim uspjesima promovirali u cijelom svijetu.
Marina
 
  03.09.2008.
 
DVIJE BRONCE S OLIMPIJSKIH IGARA
Ovu nevjerojatnu ću priču s olimpijskim medaljama započeti s Martinom Zubčić jer je prva koja je prouzrokovala mnoga slavlja svojom vrijednom broncom s Olimpijskih igara. Martina je 19-togodišnja djevojka s velikim talentom i još većim trudom što je rezultiralo ogromnim rezultatom. U kategoriji -57 kg je na zlatni bod rezultatom 4:4 dobila Tajvanćanku Sung Yu-Chi. Tajvanćanka je povela u prvoj rundi udarcem u glavu, ali se naša Martina na isti način odužila i povela u drugoj rundi. Tako je borba bila napeta do kraja dok Martina nije dala čisti zlati bod u oklop i time odnjela broncu. Prve velike rezultate ostvarila je 2004. godine na Svjetskom juniorskom prvenstvu u korejskom Suncheonu, gdje je osvojila broncu. Na Europskom prvenstvu u letonskoj prijestolnici Rigi osvojila je zlato u seniorskoj konkurenciji, a 2006. godine okitila se s dva brončana odličja, prvo na Svjetskom kupu u Bangkoku, a zatim na Europskom prvenstvu u Bonnu. Ove je godine u Rimu osvojila europsko srebro, ali kvalificiranje za Igre u Pekingu, do ove brončane medalje, smatrala je svojim vrhuncem. Martina je još u šoku i cijela njena obitelj je pod euforijom, a kako i ne bi bili nakon tako velikog rezultata te nakon toliko uloženog truda koji se naravno isplatio. Martina je od početka vjerovala u sebe, nakon što je vidjela ždrijeb znala je da može pobijediti jer je poznavala sve protivnice, a sve što joj je preostalo je dati maksimum koji je vidljiv po rezultatu. Trenira 11 godina, a od toga 9 godina 2 puta dnevno, očito se sav znoj isplatio. Uoči Igara je oko Martine Zubčić ispala afera. Naime, kako se za Igre spajaju dvije kategorije, a samo su dvije Hrvatice mogle na Igre, procjena je struke u Taekwondo savezu bila da pošalju na kvalifikacije Martinu, a ne Anu Zaninović. Sandra Šarić je bila neupitna. Iz Splita je krenula bujica negodovanja prema čelnicima Saveza, no na koncu je Martina donijela medalju, prvu hrvatsku u borličakim sportovima. Martini to nije bilo drago jer su sve cure u reprezentaciji jako dobra ekipa, tako je ispalo zbog pravila kvalificiranja, iako bi Martina najviše voljela da su sve mogle prisustvovati i pokazati svoje sposobnosti jer i same imaju jako dobre rezultate. Martina još nema novih planova ali sigurno računa na SP u Kopenhagenu sljedeće godine, s ovim rezultatom koji je postigla i mi definitivno računamo na nju. Sve nas je iznenadila ova mlada sportašica, svojim zapanjujućim rezultatom je postala najmlađa Hrvatica s Olimpijskim odličjem, čestitamo ti od srca i obećajemo ti da ćemo biti uz tebe u tvojim daljnjim borbama. Hvala ti na rezultatu.
Sljedeći dan je novu proslavu uzrokovala Sandra Šarić za koju mogu reći da su mnogi očekivali ovaj neprocjenjivi rezultat koji je postigla. Sandra je osvojila četvrtu medalju za Hrvatsku pobjedivši u borbi za treće mjesto Portorikanku Asuncion Ocasio Rodriguez. Napravila zavidnu razliku 4:1 u prve dvije minute borbe, a do kraja je mudrom borbom odnjela broncu rezultatom 5:1. Tako su naše prekrasne djevojke pokazale kako taekwondo u Hrvatskoj posjeduje opasne borce odnjevši dvije brončane medalje u našu domovinu. Sandra se bavi taekwondo-om 15 godina, započela je trenirati u Senju. S 19 godina se doselila u Zagreb gdje je trenirala u Metalcu. Ove je godine uzela zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Rimu u kategoriji do 72 kg. Brončana je osvojila na Svjetskom prvenstvu 2003. u Njemačkoj u kategoriji do 67 kilograma, a svjetska je viceprvakinja sa natjecanja 2005. u Madridu i 2007. u Pekingu. Na Olimpijskim igrama u Ateni ispala je u prvom kolu. Za razliku od Martine koja kaže da trenira 3 sata dnevno, Sandra trenira do šest sati na dan. U posljednjih je osam godina donijela s europskih i svjetskih prvenstava šest odličja. Baš zbog svojih kontinuiranih rezultata znaju ju svi koji se bave ovim predivnim sportom, ali i drugi sportaši.. Njeni su uspjesi: zlatno odličje na Europskome prvenstvu u Rimu (Italija) 2008., brončano odličje na Svjetskome prvenstvu u Pekingu (Kina) 2007., brončano odličje na Svjetskome prvenstvu u Madridu (Španjolska) 2005., srebrna odličja (pojedinačno i ekipno) na Europskome kupu u Grenobleu (Francuska) 2004. Na Igrama u Ateni u kategoriji do 67 kg završila natjecanje u 1. kolu. Sandra, ponosimo se tobom! To što smo vjerovali u tebe ne umanjuje tvoj rezultat već naprotiv, veliča ga jer si potvrdila svoj rad, trud i vjeru svih ljudi u tebe. Sigurno nije bilo lako pod takvim pritiskom. Iskreno se nadaju svi koji su u ovom sportu da će mnogi još dugo dugo veličati sve rezultate koje naši boric postižu. Medalje se nižu, Hrvatska je sve jača, vjerujem da se nakon ovih rezultata nalazimo u velesilama ovog sporta. Nemojmo zaboraviti u olimpijskom ciklusu od 2004.godine Hrvatska je na seniorskim i juniorskim Europskim i svjetskim prvenstvima osvojila 27 medalja. Nakon 40 godina postojanja taekwondoa u Hrvatskoj, 2007.godine dobili smo prvog i najmlađeg svjetskog prvaka Filipa Grgića koji je ujedno te iste godine bio proglašen najboljim sportašem Hrvatske. Blistava karijera Martine Zubčić i Sandre Šarić kao prvakinje Europe ostavile su pečat na stranici taekwondo povijesti. Svim tim zapanjujućim rezultatima je taekwondo savez postao jedan od najboljih sportskih saveza u Hrvatskoj. Više olimpijskih medalja i uspjeha od 1992. imaju samo skijaši i tenisači. U kadetskoj selekciji Hrvatska reprezentacija je dvostruki Europski prvak, dok je u juniorskom ekipnom poretku treća zemlja u Europi. Svi ovi rezultati na jednom mjestu nas ostavljaju bez teksta. Toliko je toga napravljeno a premalo od toga je bilo zamjećeno. Nakon prve svjetske medalje, sada par brončanih medalja vidljivo je da je taekwondo sport s puno potencijala u Hrvatskoj. Nadamo se ne samo da će mediji prepoznati sve krasote koje ovaj sport pruža, već da će svi koji ga nisu upoznali dati šansu ovom malom sportu s velikom budućnosti.

Marina
 
  02.09.2008.
 
brončana: Martina Zubčić
brončana: Sandra Šarić